Andai Itu Takdirnya

Andai Itu Takdirnya

Siti Rosmizah / Jul 18, 2019

Andai Itu Takdirnya Aleya seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di univer

  • Title: Andai Itu Takdirnya
  • Author: Siti Rosmizah
  • ISBN: 9789833669653
  • Page: 258
  • Format: Paperback
  • Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singAleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri yang pada ketika telah mula ada getaran buat Aleya Salahkah Leya mencari sedikit bahagia Mengapa Leya tak pernah dapat merasainya Hina sangatkah Leya sebab beribu dan berbapakan orang miskin Memang Leya miskan tapi Leya juga jugak ada maruah diri Terjadinya suatu perkara yang menyatukan mereka Tapi kerana terlalu ego, sombong dan mementingkan darjat, begitu hina Aleya dilayan Syed Aizril Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak anak saya juga telah menjadi anak yatim sebelum masanya Sembilan bulan saya mengandung mereka tanpa suami di sisi Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling Kuasa cinta, tiada siapa yang dapat menghalang Mereka kembali bersatu atas penyesalan Syed Aizril Ketika ingin menyulam bahagia dan menyemai kasih antara dua hati, munculnya Sharifah Emilin, sepupu kepada Syed Aizril yang membuat onar Sharifah Emilin yang penuh di hatinya dengan ego, bongkak dan iri hati ingin menunaikan dendamnya pada Aleya yang dianggap merampas Syed Aizril yang konon dianggap sebagai kekasihnya Namun, di hati Syed Aizril, hanya Aleya yang bertakhta You dengar sini Zril, dendam I tak habis kat sini I bersumpah, I akan pastikan hidup you musnah.ah sebagaimana you musnahkan hidup I I takkan lepaskan you You tetap akan jadi milik I I janji Zril, I janji Namun, ada kalanya cinta mereka teruji di tengah jalan Kerana keegoan seorang lelaki yang menuncak, Syed Aizril telah melakukan kekhilafan yang hanya merugikan dirinya sendiri dan hampir hampir menyebabkan dia kehilangan cinta sucinya Leya jangan tinggalkan abang Kembalilah sayang, kembalilah Jangan teruskan perjalanan itu Berilah abang peluang untuk membahagiakan Leya Hentikan perjalanan itu sayang, pandanglah ke belakang walaupun cuma seketika Salahkah Aleya kerana memilih Syed Aizril dalam hidupnya Namun dia terleka sebentar dengan kebahagiaan palsu yang diciptakan oleh suaminya Habis manis sepah dibuang Dia akhirnya menjadi pengemis cinta pada suaminya sendiri Akhirnya dia telah terluka untuk kedua kalinya tetapi kali ini kelukaannya lebih dalam hingga meragut nyawanya sendiri Itulah kisah perempuan yang bernama Nur Aleya binti Idris Cintanta telah menjadikan Aleya, gadis yang pendiam dan berperibadi sederhana, seorang yang kuat, tabah, tegas dan berani, walau dalam hatinya penuh cinta dan kasih Selama aku miniti liku liku kehidupan yang penuh onak dan duri ni, aku tidak pernah pasrah dalam hidupku Andai itu takdir Nya sebelum menggapai bahagia aku redha Namun sampai waktu apabila aku tidak mampu bertahan lagi, hatiku lebih keras dari kerikil Cintanta telah mengubah Syed Aizril yang ego dan sombong kepada seorang yang sangat menghargai cinta dan kasih sayang Leya, abang janji dengan nama ALLAH abang akan menjaga Leya hingga ke nafas yang terakhir Percayalah sayang Leya takkan keseorangan lagi Abang sayang Leya dengan penuh hati abang.

    Andai Itu Takdirnya by Siti Rosmizah Bagi yang gemarkan drama dalam novel, ANDAI ITU TAKDIRNYA wajib ada dalam koleksi peribadi Walaupun for me ceritanya agak meleret dan penuh dengan drama airmata, tapi SITI ROSMIZAH memang SUPERB memastikan pembaca terus mengikuti kisah Aleyah dan Andai Itu Takdirnya by Siti Rosmizah Sekuel to this book Andai Itu Takdirnya Lepas few years bahagia, muncul seorang lagi sepupu Syed Aizril ganggu rumah tangga mereka Ada ujian sikit, Syed Aizril start dengan ego panas baran Start pukul Aleya, marah anak anak Nur Aleya mengandung lagi. Promo Andai Itu Takdirnya Telemovie Tv Apr , Promo Andai Itu Takdirnya Telemovie Tv malam PromoTV Siti Rosmizah Cukup Derita Itu Duration indeworkshopTV , views . HIGHLIGHT Episod Andainya Takdir YouTube May , Fatihah tunduk saja dimarahi Norlin di hadapan Normah yang masih berdrama airmata Airil minta maaf pada maknya Jalal dan Rahmat buat tak tahu di anjung Faham sangat dah Normah membebel Andai itu takdirnya Home Facebook Andai itu takdirnya , likes talking about this cinta teragung cinta sejati cinta takdir Jump to Sections of this page Accessibility Help Andai Dia Jodohku Artist Siti Rosmizah Novelis SR Publication Media News Company Buku Bahasa Inggeris Book. Dunia Novel Online Novel Andai Itu Takdirnya NOVEL ANDAI ITU TAKDIRNYA Cintamu sesegar embun nan pagi Semakin resah menanti terbit mentari Hangatnya yang membakarmengeringkan segala keindahan yang penuh kepalsuan Ini adalah novel ketiga yang saya miliki dari lima karya Siti Rosmizah Novel setebal muka surat seumpana tak puas untuk menatap ceritanya yang begitu menarik. my novel story sinopsis Andai Itu Takdirnya Full Apabila Aleya sarat mengandungkan anak Syed Aizril, Aleya bertekad untuk pulang ke rumah agam Syed Aizril untuk mengambil semula dokument peribadinya di bilik bibik itu Setelah mendapat kebenaran dari ibu Syed Aizril, Aleya mengambil dokument itu. Jom Baca Novel ANDAI ITU TAKDIRNYA ANDAI ITU TAKDIRNYA Inilah novel cinta pertama yang saya akan paparkan disini Saya ni bukanlah orang yang suka menangis Itu dah muka surat akhir Delete Replies Reply Reply indah noor leliyah leni September at hemmmmz.cam mana pula nih tak dapat baca lag cari muka bagian tak dapat Reply Delete. Slot Lestary Andai itu Takdirnya admya Assalammualaikum, Admya mohon maaf.Sebab drama andai itu takdirnya bukan adaptasi dari novel Andai itu takdirnya Update link download Telah ditayangkan pada .But still telemovie bukannya drama bersiri. NOVEL ANDAI ITU TAKDIRNYA SITI ROSMIZAH LIFE IS Am not going to give any rating to this novel sebab novel ni merupakan sambungan kepada novel pertama Andai Itu Takdirnya Apa yg boleh dinyatakan di sini ialah perasaan membaca novel ini tidak sama seperti membaca novel pertama.

    • Ü Andai Itu Takdirnya || ↠ PDF Read by ☆ Siti Rosmizah
      258 Siti Rosmizah
    • thumbnail Title: Ü Andai Itu Takdirnya || ↠ PDF Read by ☆ Siti Rosmizah
      Posted by:Siti Rosmizah
      Published :2018-011-15T03:56:00+00:00

    About "Siti Rosmizah"

      • Siti Rosmizah

        Novelist Lawyer, Siti Rosmizah Semail.


    324 Comments

    1. Kisah kehidupan antara Syed Adam Aizril bin Tan Sri Syed Abbas dan Nur Aleya binti Idris. Apa yang boleh saya kata, cerita ni sgt2 sedihdisebabkan pbezaan darjat/ kturunan/ pangkat, yang jadikan seseorang 2 lupa diri, ego n bongkakAleya n Syed Aizril ni lanjutkan pljaran dkt luar ngraAleya ni antara rbutan n dia pndaiSyed Aizril pn mcam agk tcabarnk djadikn cerita, Aleya kbtolan dpt krja dkt syarikat kluarga Syed Aizrilk la insiden yg jadi ntra diorgSyed Aizril tpksa khwin ngn Aleya lps diorg [...]


    2. Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar b [...]


    3. Ada sesetengah penulis, cukup bijak bermain dengan emosi pembaca. Perkataan-perkataan yang ditulis mampu memberikan impak atau kesan terhadap jiwa, emosi danminda pembaca. Itu antara ciri-ciri penulis yang baik. Satu lagi ciri-ciri yang bagus pada seorang penulis, kemampuan menghidupkan karakter-karakter mereka. Bagi aku, Siti Rosmizah tergolong dalam kumpulan penulis yang bagus.Heronya, Syed Aizril, walaupun kacak, kaya dan daripada keturunan yang baik, tidaklah sesempurna mana. Seorang yang ba [...]


    4. Tidak hairanlah jika novel nukilan Siti Rosmizah ini berjaya mendapat tempat di hati para gadis dan wanita. Mungkin jalan cerita yang dramatik, ataupun tragis dan menyayat hati, ataupun sangat romantik sehinggakan boleh 'diserang' kencing manis (?). Semestinya novel sebegini bukanlah genre saya, dan itulah punca saya meletakkannya di tahap 1-bintang. Dek kerana propaganda sahabat-sahabat terdekat mengenai novel ini, akhirnya saya terbuka hati untuk membaca novel ini.Boleh jadi saja kisah hidup A [...]


    5. tak tahu ek cemana nak ckp novel setebal 583 m/s ni banyak sgt konflik berulang2. kejap isteri dia ok, suami dia pulak meroyan, bila suami dia ok isteri dia plak meroyan. aiyoooo wa manyak fenin meh dah baca lompat banyak page pun still situasi yg sama ke? opening huhudh itu ajela kot review nya. sekarang nak baca Salina pulak. harap2 dapat bg 5* utk karya sasterawan negara tu! ^_*


    6. 'Novel terlaris?' 1) plot fav smua novelis cintan cintun- tangkap basah n kawen paksa Again?2) as usual- watak yg d gambarkan msti nk lawa, ayu bla bla bla 3) byk sgt nk cerita nk masukkn scene gaduh/jeles husb n wife yg ulang2 tu Pas husband sakit, wife pula sakit Repeat Cousin yg desperate.rtua yg mula2 pntgkn darjat pastu baik gila (Dah boleh agak)4) fokus kurang pd family belah heroin? - dibuang keluargaRemarks: a good start for miss writer but appreciate blh cari idea yg lebih kreatif.rry t [...]


    7. Hari ini, selepas habis baca AIT, barulah saya tau rupanya AIT ni ada buku sambungan (AIT2) dgn jumlah muka surat hampir 2 kali ganda dr AIT. Yang ni pun nak dekat sebulan baru habis baca HahahaSaya susah utk 'benci' pada watak utama. Tp dalam novel ni saya mmg benci & jijik pd watak Syed Aizril. Egonya setinggi langit. Barannya tak menentu. Saya tak boleh nak hadam macam mana Aleya boleh terima semula Syed Aizril. Please lah Your so-called husband raped u. Campak tepi jalan. Nearly killed u [...]


    8. fuhh1st time i read this novel. make me feel same feeling when i read my 1st novel-Bicara hatin buku novel ini telah membuktikan kepada diri aku bahawa wanita yg kononnya dikatakan keras hati n sukar mengalirkan air mata bila bace novel salah!!kwn aku suka gelakkan aku bile mengalirkan air mata time bace novel sedihdye kate aku jiwang karat r,terlebih feeling r. i just ignore about that. day i suh dye try bace novel nihu all nk taw takbuat pertama kali and the 1st time dye mengalirkan air mata n [...]


    9. sy cume rase geram bace novel ni, especially dengan watak utama perempuan(Aleya).lik la ada ke watak macam Aleya dlm dunia realiti cube bayangkan, dah kena tangkap basah, tak dilayan sebagai isteri dengan sempurna, di rogol, lepas rogol campak tepi jalan, di pukul separuh mati time sarat mengandung bole lagi dia balik dekat suaminya ok la sy paham mungkin sebab anak dah back together dituduh curang pulakyg si suami curang bole pulak ye berpisah lagi yang kali kedua die terima suami die balik ni [...]


    10. Saya menangis tak berhenti bila baca cerita ni. Pengorbanan Aleya, seorang anak, seorang isteri dan seorang ibu digarap kemas. Tragis, sedih, suka, geram. Ada rasa macam nak tembak je si Syed Aizril sebab egonya yang mengarut merosakkan jiwanya sendiri serta melukakan Aleya. Ketika Aizril benar2 terkhilaf tetapi sudah terlambat kerana hati Aleya sudah menjadi sekeras kerikil. Apa-apa pun tetap happy ending. :-)


    11. NOVEL NI ADALAH NOVEL YG DIBELI SELEPAS HAMPIR 2 THN TAK BACA NOVEL MELAYUHAHAH terlalu byk novel melayu sampai penuh rak buku tu novel ni telah menyebabkan saya tak tido malam dan menangis teresak2 sampai bengkak2 mataobviously author dia superb pandai main emosi pembaca.!!


    12. "Jangan salah faham Puan Sri. Kemaafan yang diberi tidak akan sama seklai menjadikan saya lupa pada kedudukan diri saya ini. Saya tidak boleh membuang pangkat itu ketepi hanya kerana kesalahan yang pernah dibuat pada saya.""Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak-anak saya juga telah menjadi anak yatim piatu sebelum masanya. Sembilan bulan saya mengandung mereka tanpa suami di sisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling."Andai itu takdir-NYA, dia akan menemopuhin [...]


    13. aleya & syed aizril. tangkap basah, then ended up with marriage. mostly ramai orang yang burst into tears baca novel ni. yeah, i admitted that. boleh buat emosi aku berkecamuk. tapi i hate syed aizril so much! how could him menghina, rape, berlaku kasar time dia pregnant and i sighed. mana martabat seorang wanita? martabat seorang isteri? sebab itulah aku annoyed yang aleya boleh terima syed aizril balik padahal suami dia dah buat macam2 kat dia. terlalu ego. kalau akulah, si hero buat apa2 [...]


    14. Bagi yang gemarkan 'drama' dalam novel, ANDAI ITU TAKDIRNYA wajib ada dalam koleksi peribadi.Walaupun (for me) ceritanya agak meleret dan penuh dengan drama airmata, tapi SITI ROSMIZAH memang SUPERB memastikan pembaca terus mengikuti kisah Aleyah dan Syed Adam Aizril hingga ke akhirnya.


    15. Penat juga baca. Drama air mata tulisan pertama dari Siti Rosmizah yang pernah menjadi bualan hangat suatu ketika dahulu. Pertama kali saya membacanya dan perasaan tidak keruan sentiasa berlegar-legar menghantui saya. Cuma bila jalan cerita yang sentiasa diulang-ulang ini membuatkan saya sebagai pembaca merasa hambar dan bosan. Apa tidaknya, deraan perasaan dan mental terhadap hubungan suami isteri yang kurang matang sahaja yang sentiasa diulang-ulang. Apa pun, Siti Rosmizah berjaya membuatkan k [...]


    16. Satu-satunya karya penulis yang sudah aku baca Dah ulang baca lebih dari sekali dan hasilnya tetap sama, tetap merembeskan airmata Tapi jangan ditanya jalan ceritanya sebab sekarang ni aku jenis mudah lupa Hari ni baca, lepas tu hilang terus apa yang dibaca Bukan untuk buku ni je, tapi boleh dikatakan untuk buku yang lainpun macam tu jugak Kecuali yang dulu-dulu, boleh la ingat sikit-sikit p/s: Sebuah lagi dah berzaman beli tapi masih lagi bersampul


    17. Pertama kali menitiskan air mata dalam membaca novel, bila mengenangkan nasib sorang perempuan yang bernama Aleya. Nasib Aleya yg datang dari keluarga orang susah. Walaupun susah, ttp sampai jua kemenara gading dan kepayahan Aleya melalui liku liku kehidupan yang begelar isteri kepada org yg bermatabat tinggi dan akhirnya jua bahgiaANDAI ITU TAKDIRNYA


    18. testianya sangat hebat dan apabila saya membacanya saya akan menangis atas sebab keluarganya yg tidak mempercayainya dan juga suaminyalain itu,ianya boleh juga memberikan kesedaran kepada kita tentang keadilan.test


    19. haibuku lama tapi baru baca. usual (╥﹏╥)(╥﹏╥)(╥﹏╥)(╥﹏╥)(╥﹏╥)story ni mmg xtgu lama utk buat saya nangis dari mula samp dah nk ending (╥﹏╥)bila sedey stop kejap sambg balik (╥﹏╥) huhuheavy story tapi still nk bacammg best konflik samp kesudah pn ttp best


    20. Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :) First time baca novel penulis. Not bad.Watak Syed Aizril memang layaklah dilunyai dengan machine gun.


    21. Novel yg mempunyai jln cerita yg sgt menarik, romantis, sedih & penuh keredhaan. Berharap sangat novel ini dapat diadaptasikan dlm filem dgn jln cerita asalnya & pemilihan pelakon2 yg memenuhi kriteria watak dlm novel. Tak rugi membacanyaTahniah Siti Rosmizah!!


    22. kisah perjalanan seorang wanita yang cekal1st novel beli sendiri dgn duit sendiriSuggestion dari my aunt (Mak Uda)tQBest!!Andai Itu Takdirnya~


    23. tragically i've seen the live action from this book. happened to one of my relatives. exactly the same. making the experience of reading it affect me very much


    24. Andai Itu Takdirnya -- Sebuah novel karya Siti Rosmizah yang menjadi favourite RAMAI peminat-peminat novel. I first read this novel few years back, tapi I couldn't remember novel siapa yang I read. Semasa I re-read this novel yesterday, I have a feeling some sort of deja vu yang I bought this novel before. Anyways, novel ne memang amazing and brilliantly written. Watak utama lelaki, Syed Aizril -- watak yang PALING ego yang pernah aku baca. Sudah sedar and menyesal sekali, tetapi dalam jangka ma [...]


    25. Aku suka buku ni sebab penulis berjaya buat aku kejap sedih, kejap happy. (tapi lagi banyak sedih, geram & rasa nak maki orang) Memang jalan cerita ni typical novel cinta melayu yang lain. - kahwin terpaksa/sebab kena tangkap basah- hero yang kaya, hensem & heroin yang ayu, putih, almost segalanya perfect. - percintaan antara dua darjatOne by one konflik yang datang and each memang buat emosi. Aku tak boleh nak stop baca, kalau boleh nak stay up menghabiskan cerita ni. Kudos to the autho [...]


    26. Akhirnyarjaya jugak habeskan buku nie. Jalan cerita not bad. Cuma berulang-ulang konfliknya. Tapi berjaya jugakla mengundang air mata. Bergelen2 jugakla air mata nie. Macam nak pecah dada nie tahan marah kt Aizril 2. Dan xpuas hati sgt dgn Leya, berkali-kali kena, masih nak terima balik lelaki mcm 2? Sebab anak? Sebab 2 mgknla boleh diterima. Tapi bila kali kedua masih nak terima? Sbb cinta? Entahlah. Baca sendiri dan judgela kanhaha


    27. Orang kata novel ini sedih. Ada yang menangis berguling-guling sebab tak tahan emosi dengan dugaan heroin.Tapi, aku tak dapat rasa. Langsung tak rasa sebenarnya. Tak macam naskah2 penulis yang lain. Kenapa ya? Tapi tak apa. Mungkin yang nombor 2 nanti aku pun boleh jadi menangis macam pembaca lain.Apa pun, tahniah untuk karya yang kemas, gaya bahasa yang elok dan idea yang menarik. 3 bintang!


    28. novel ini menarik dan babak sedihnya memang meruntun hati tp banyak sangat part / konflik dalam ni yang meleret-leret hingga buat saya bosan. and this novel just like typical malay novel yg kahwin paksa/ khwin sbb kna tangkap khalwat. watak heroin ni sblum kahwin mmg dia agak berani berdepan gn syed azril(hero). tp slps kahwin watak dia mmg lemah sgt smpi buat sy menyampah. jenis typical heroin dlm novel melayu which i hate very much. i like her friend better.


    29. As salam sis Siti RosmizahMulanya I bukan fans novel SR, sebab malas nk layan cerita sedih. Tapi satu hari tu my sis rekeman novel AIT. Dia ckp, "Dik ko gi beli novel ST AIT, akak dh pinjam pat library baca sampai nangis2."Ee tkmolah citer nangis2 boring je."Boring eh. dh mula baca, jeng jeng jeng. Semua novel sis i collect. Thumbs up sis Rosmizah!


    30. Novel ini sungguh menghayat hati dan jalan cetanya penuh dengan liku-liku kehidupan. Best sgt2 ceta nie I recommend baca jgn tak baca.


    Leave a Reply