MALAM

MALAM

Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan / Jun 16, 2019

MALAM A limited edition book commissioned by and launched at the Big Bad Wolf Sale in Malaysia December copies Themes night time and reading time

  • Title: MALAM
  • Author: Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan
  • ISBN: 9789670750408
  • Page: 493
  • Format: Paperback
  • A limited edition book commissioned by and launched at the Big Bad Wolf Sale in Malaysia December 2014 3,000 copies Themes night time and reading time.

    Yallashoottv Watch streaming Live Yalla Shoot TV Sports Football Free Stream HD Online tv site yalla shoot, always update every schedule of football match be it league or also match between countries. Malama Kauai Aina Community Culture Update Breadfruit Rescue Workshop Canceled Join Village Harvest s new initiative for sustainable fresh food access The Giving Tree Project Village Harvest s mission is to expand accessibility to fresh Continue Reading

    • ↠ MALAM || ☆ PDF Read by ↠ Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan
      493 Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan
    • thumbnail Title: ↠ MALAM || ☆ PDF Read by ↠ Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan
      Posted by:Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan
      Published :2018-012-05T03:22:50+00:00

    About "Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan"

      • Lokman Hakim Dayang Noor Faizal Sulaiman Muhammad Fatrim Syahmi Hafizuddin Syaihan Syafiq Neesa Jamal John Norafizan

        Dilahirkan pada 28 11 1984 di Hospital Lau King Howe, Sibu Sarawak Beliau menyambung pengajian dalam Diploma Kejuruteraan Awam di Universiti Teknologi MARA, Kota Samarahan dan dimuktamadkan oleh pengajian dalam Ijazah Kejuruteraan Awam di Universiti Teknologi MARA, Shah Alam Sehingga ke hari ini, Lokman Hakim telah bekerja sebagai jurutera untuk pelbagai kontraktor pembinaan dari 2007 sehinggalah sekarang Sehingga ke hari ini juga, beliau telah menerbitkan 10 buah novel, sebuah novella dan sebuah kumpulan cerpen di bawah enam buah rumah penerbitan yakni Roman Buku, FIXI, Buku Hitam Press, Lejen Press, Simptomatik Press dan Penerbit X.


    149 Comments

    1. Buku ini tidaklah best sangat. Hanya 2 bintang aku beri.13 jam, sebanyak 3000 naskah sold out. Bukan sebab cerita ni best, tapi sebab edisi terhadnya. Dan memang Fixi popular dengan edisi terhadnya.Kalau ikutnya, buku nota aku lebih mahal dari buku ini. Tapi kalau dah namanya edisi terhad, jadi lebih mahal dari iPhone6. Hahaha.Bila masa pulak Buya HAMKA pernah tulis buku Perempuan di Bawah Lindungan Kaabah?! Tajuk buku dia tulis DI BAWAH LINDUNGAN KAABAH. Mana editor? Aku dapat sebuah buku ni. N [...]


    2. 3.25*untuk naskah ini. Harap yang belum ada memilikinya sila jeles Hihi *gelak jahat!Di dalam naskah ini, ada beberapa buah cerpen yang pada aku sangat menghiburkan. Ada juga yang hanya biasa-biasa sahaja seperti kau mengharapkan Char Kuew Teow yang selalu diperkatakan orang ramai sangat sedap rasanya namun apabila kau menjamahnya tidak ada beza pun dengan Char Kuew Teow di restoran lain. Macam itulah perbandingannya. Tapi ada juga yang mungkin cukup sekali sahaja aku menghadamnya. Biarlah bait- [...]


    3. Terima kasih buat Cikgu Zara yang sanggup meredah lautan manusia di BBW untuk membeli kiriman buku ini, dan terima kasih buat Cik Nadia Jalal yang sudi mengeposnya ke Pulau Pinang. Jasa baik kalian akan saya kenang.Baiklah. Untuk tidak membuat masa lagi, berikut merupakan ulasan pendek untuk setiap cerpen yang termuat di dalam antologi edisi terhad Malam ini.Enjoice!1. Revolusi! Revolusi! Revolusi! - Lokman HakimPerlambangan 'makhluk Telletubbies' dan juga jelmaan manusia mirip Bruce Lee yang di [...]


    4. 24-01-2015Memang ada rasa sangat win bila dapat baca buku edisi terhad ni. Haha. Terima kasih kepada tuan punya buku. :)Antologi cerpen edisi terhad terbitan Fixi ini adalah sempena BBW. Kebanyakan kisah-kisah pendek yang disajikan berkisar dan berpaksikan tentang waktu MALAM dan selitan tentang pesta buku BBW. Sedikit catatan dan komen ringkas untuk mengingatkan saya apa yang telah dibaca:-Revolusi! Revolusi! Revolusi! - Lokman Hakim Lepas ni bila rasa gatal tangan nak tambah stok buku je mesti [...]


    5. Mula2 sekali nak Ucap Jutaan terima kasih dkt Mrs Boo kalau tidak kerana kegigihan dia x merasa nak baca buku ni.Jangkaan untuk cerpen-cerpen yg ada didalam ini agak tinggi,tidak dinafikan 3 kisah yg awal tu mmg menjana rasa teruja lepas2 tu biasa2 je rasanya.


    6. #Revolusi. Lokman Hakim. Sebab cerpen pertama, saya fokus. Teletubies. Bunyi macam lucu. Sekurang2 saya sengih lepas baca#Janji. Dayang Noor. Saya kelaskan DN ni ialah penulis wajib antologi Fixi.#Jemputan makan malam. Faizal Sulaiman. Wow! Gerun kut. Dan saya sentiasa suka cerita pendek dan kontot penulis ini. Novel ja belum sempat nak baca. Ok. Harapnya Myra (mohon baca Janji) tak cari saya.#Lost. Muhammad Fatrim. Aura seram sebab ada nama Dahlia? :-D#Magis. John Norafizan. Saya tulis sekali l [...]


    7. Saya beli kerana ada nama Azrin Fauzi, Inawza Yusof dan Syaihan Syafiq (juga kerana ia edisi terhad).Cerpen daripada Azrin seakan sajak yang sedang menyamar dalam bentuk baris-baris cerita pendek. Tulisan Inawza mengingatkan saya kepada novel beliau-- ia dalam genre yang saya gemari jadi terima kasih untuk kisah pendek yang memuaskan hati membaca saya. Tulisan Syaihan Syafiq-- saya suka ayat pertama cerpen anda, dan anda juga sentiasa bagus menyusun jalan cerita dan ayat sehingga saya selalu mer [...]


    8. Saya tidak mahu menulis panjang tentang yang lain kecuali yang satu ini. Bukan satu-satunya yang berjaya mencuri hati saya tetapi yang pasti berada paling atas di antara semuanya. Bukan juga bermaksud yang lain kurang bagus atau tidak menarik sama sekali cuma yang ini sepertinya punya aura luar biasa mempesona. Lantun patah katanya ringkas sahaja. Namun seisi cerpen itu hadir sebagai suatu kewujudan yang mewah, separa klasik dan cukup berprestij. Di awal cerita, saya ini cuma seorang penonton ya [...]


    9. Hambar. Bosan. Blergh! Itu je yang aku boleh fikir selepas aku habis baca buku ini. Satu-satunya sebab aku beria-ia nak dapatkan buku ini adalah disebabkan keluaran terhadnya. Kes yang sama dengan Cerpen 40 dulu. Tetapi, selepas membacanya, “OHMAIGAD kejadah apa yang aku beli ni?” Sekurang-kurangnya dalam Cerpen 40 ada jugalah beberapa cerpen certot kemetot yang aku suka. Yang ini langsung tak ada! Satu pun tak ada yang memberi kesan terhadap jiwa raga aku.Rasanya inilah contoh jenama menjan [...]


    10. Koleksi cerpen yg berbagai rencah dan ragam. semuanya okay, ada best dan ada yg tak besttapi itulah hakikatnya sebuah antologi cerpen.


    11. The cover and the title had already screamed about the theme. I just couldn’t relate much the title with the theme as most of the stories revolved around BOOKS. I guess the themes might be nocturnal and bibliophile, then. If I were to choose the best story in this compilation I would choose – oh, well I can’t choose. And I can’t give this book the exact stars as well. Some stories left you breathless, some just left you frowning, and some could make you wanted for more. Overall, the chos [...]


    12. Adatlah kalau namanya Antologi Cerpen, ada yang cukup perisa sedap dibaca, ada yang sedikit tawar. Ada cerpen yang tiba-tiba tamat bikin hati rasa tak puas. Dan ada dua tiga cerpen yang seakan sama jalan ceritanya. Mungkin tajuk edisi terhad ini sepatutnya BUKU sebab banyak kisah tentang buku? Secara peribadi, saya suka : Lost, Magis, Malam Yang Merangkak, Chempaka, 10.15.


    13. ok i'm done huhu for me ok la.ory yg meresap ke hati1. jemputan mkn mlm yg ni mmg laki bini mmg scary ok2. lostfatrim i'm lost when i read ur LOST hihi 3. chempakamisteri sungguh4. 10:15 xtau nk komen apa tp best


    14. 1.Lambat aku membaca kali ini.2. Ada beberapa cerpen yang menangkap dengan plot dan gaya mereka.3. Ada cerpen yang menepati tema MALAM itu sendiri.4. Ada cerpen yang menyelitkan BBW.5. Ada cerpen yang buatkan anda mahu ia dijadikan novel.6. Ada cerpen yang biarlah tinggal sebagai cerpen sahaja.Bilangan bintang adalah rawak.


    15. beriya aku Q pnjang nak mampos sbb nk dpt buku ngn signature pnulis. yg bbaloinya dapat jumpa penulis je la buku ni? ermmmmmmm pnjang smpai 8 harakat.laih aku nk komen pepanjangaku listkn je cerpen aku betul2 suka kt dalam ni. cerpen pnyelamat aku pggilRevolusi! Revolusi! Revolusi! - Lokman Hakim-apebende la yg ada dlm kepala ko? mcm mn ko boleh tpikir benda2 ridiculous camtue? aku xtau nk gelak or apa tp aku suka. keep it up! makasih sign buku akuKebayan - Neesa Jamal-apa kelakarnya dia ni.ka s [...]


    16. Banyak cerpen yang biasa2 saja bagi aku. Mungkin sebab takde luc, hasrul rizwan dan nadia khan?Cerpen favorite dalam MALAM:- Magis- Sesudah Subuh (aku tunggu novel daripada azmen sebenarnya. Bila azmen? Bila? Hoho)- Malam yang merangkak (ini pun aku tunggu jugak novelnya)- Kekasih bibliophile (akak, saya pun tunggu novel daripada akak jugak, tahu? Heheh)- 10:15Apa apa pun, tahniah buat para penulis! :)


    17. Done reading this limited edition book. My favourite cerpen as follow (not in favourite order):- Ah, Sudah!- Kekasih Bibliophile- GelapWill put the book up for sale soon.


    18. Tamat membaca #Malam Antologi Cerpen. Ada cerpen yang rasa hendak dibaca kalau ianya dipanjangkan dan dijadikan sebuah novel, ada cerpen yang bila habis buku ini dibaca, telah terlupa.


    19. 2.5 I love the idea of this book but I don't see what makes it so special that it has to be limited edition. Most of the stories here have the same things in them; books that come to life, asking why they're not being read (this is one creepy thought because I have like tons of unread books and I don't think I can justify why I haven't read them yet); the hazy line between reality and fiction - which remind me of Ridhwan Saidi's works.One particular story is just ridiculous and I can't believe w [...]


    20. Aku rasa sejak KOPI masih belum ada antologi cerpen FIXI yang berada pada tahap 'sangat bagus'.Sampailah MALAM.Sungguh, antologi ni, bagi aku sikit saja lagi mahu capai tahap KOPI.Cuma bila terlalu banyak penulis menggunakan tema yang sama dalam antologi ini menjadikan ianya sedikit redundant. Asyik asyik cerita tentang seorang yang ke BBW dan ditimpa malang yang mistik.Namun, cerpen yang bukan dalam kelompok itu nyata cerpen cerpen yang bagus.Kelab Malam nyata kelakar. Magis nyata penuh keajaib [...]


    21. Biasa2 je sebenarnya. Ada yg best, ada yg ok je, ada gak yg bosan.Aku suka cerpen:1. Jemputan Makan Malam2. Magis3. Malam Yang Merangkak4. Chempaka5. 10.15Cerpen Chempaka tu buat aku geram. cer sambung cite tu. Misteri nusantara betulheheAku ada 2 buku ni. Tak tau kenapa aku beli lebih.



    22. kiranya antologi malam ini merupakan buku cerpen pertama yang aku baca.-> 10:15 by Inawza Yusof: walaupun cerpen tapi sepanjang membaca macam harap sangat ceritanya dijadikan novel penuh. -> hubungan berhipotesis by syaihan syafiq: dapat juga aku rasakan perasaan remuknya hati watak tu.-> kekasih bibliophile by Shafaza Zara: macam boleh agak ending dia watak dia tu sebenarnya-> sesudah subuh by mohd azmen: teringin nak tahu siapa laki dalam longkang, kenapa kena halau.mua semua lah y [...]


    23. Aku kalau bersedih, minda aku jadi tumpul. Kebayan paling fav. Dan cerita teh halia. Dan yang bibliophile, terfikir best jugak ada orang risaukan aku pergi bbw sorang-sorang walhal taksuka pun nak bawak orang sebab malas nanti orang ajak balik cepat. Yang lain, hmm ok je la. Mungkin aku dalam mood suka cerita kelakar dan merepek kot. Kira berbaloi jugak lah last minute plan untuk mendapatkan naskhah ini. Walau dari kegusaran hati pada ketika itu, dapat lengkapkan koleksi edisi terhad ni, more th [...]


    24. MALAM. Bertema BBW dan well Malam.Yang aku suka:-1) Janji - Dayang Noor2) Jemputan Makan Malam - Faizal Sulaiman3) Ah! Sudah - Syahmi Hafizzudin4) Kekasih Bibliophile - Zara Syed5) Chempaka - Julie Anne6) Gelap - Saat OmarYang aku tak suka1) Lost - Muhammad Fatrim2) Pondan Di Pandan Indah - Nami


    25. Overall buku KakSom bagi 2 bintang.Tapi kalau nak bagi bintang kat setiap cerita. KakSom rasa ada dua je cerita yang lekat kat kepala KakSom. 1. Kebayan2. X ingat tajuk, tapi yang pasal Teh Halia. (Misi Mustahil)2 cerita ni KakSom bagi 4 bintang


    26. Tak menyesal pun tak memiliki buku ini. Biasa-biasa saja. Atas nama "EDISI TERHAD", buku ini laku keras di Big Bad Wolf. Cover cantik. Haha. Sebab tu orang kata; "don't judge a book by its cover".


    27. Semua cerpen dia merepek merepek. Ok tipu, tak semua la. Ada yang make sense. Tapi untuk bacaan santai, ok la. Tak sia sia jugak paksa adik aku berebut kat BBW beli buku ni hehe. Ok proceed to next book!


    28. Kompilasi cerita dan idea berkaitan fenomena 'Malam' yang setengahnya menggembirakan, manakala setengah lagi, menakutkan.


    29. saya memanjat kesyukuran kepada Yang Maha Esa kerana tidak terlibat dalam usaha mendapatkan buku ini dalam keadaan yang penuh sesak di tengah malam.


    Leave a Reply