Pesanan Terakhir Seorang Lelaki

Pesanan Terakhir Seorang Lelaki

Norhayati Berahim / Aug 26, 2019

Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Dia selesa hidup di dalan keserhanaan Kemewahan padanya sering melalaikan Punca ayah lupa diri lupa tanggungjawab dan lupa pada mamanya yang setia Mama yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada

  • Title: Pesanan Terakhir Seorang Lelaki
  • Author: Norhayati Berahim
  • ISBN: 9838934275
  • Page: 306
  • Format: None
  • Dia selesa hidup di dalan keserhanaan Kemewahan padanya sering melalaikan Punca ayah lupa diri, lupa tanggungjawab dan lupa pada mamanya yang setia Mama yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada empayar yang dibina Tercabar dan dicabar, tidak menjadi kudis padanya Melayan rasa sakit hati jua hanya membuang masa Dia memiliki prinsip diri yang harus dipertahankanDia selesa hidup di dalan keserhanaan Kemewahan padanya sering melalaikan Punca ayah lupa diri, lupa tanggungjawab dan lupa pada mamanya yang setia Mama yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada empayar yang dibina Tercabar dan dicabar, tidak menjadi kudis padanya Melayan rasa sakit hati jua hanya membuang masa Dia memiliki prinsip diri yang harus dipertahankan dan dihormati Lalu kedudukan ini bukan ukurannya.

    Pesanan Terakhir Seorang Lelaki by Norhayati Berahim Pesanan Terakhir Seorang Lelaki nukilan Norhayati Berahim Berkisar mengenai Atiqah, yang membenci ayahnya dek kerana menceraikan si ibu lalu memilih perempuan lain Sehingga dia nekad untuk merahsiakan identiti dirinya. Lagu sedih seorang banduan pesana terakhir YouTube Feb , Lagu sedih seorang banduan pesana terakhir Mohd Redzuan Ahmad Naziri Loading Unsubscribe from Mohd Redzuan Ahmad Naziri lagu sedih seorang banduan Category Music Song Caravansary Celoteh Ibu Amirul Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Malas dia mahu bergaduh hanya kerana seorang lelaki Banyak lagi masalah lain yang hendak difikirkan June terpempan mendengar kata kata Atiqah itu Kau memang perempuan gatal Iqa, cerminlah muka kau tu dulu Kau ingat Nik Arif sukakan kau Ramai perempuan yang lebih cantik daripada kau tahu tak Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Aku Novel Rasaku Kalau ikutkan kisah ini mudah saja, kerana kisahnya berpusing sekitar watak utamanya iaitu Atiqah Kisah Atiqah dengan ibunya, ayahnya, teman teman dan Pesanan Terakhir Seorang Lelaki BY Norhayati Berahim Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Dia selesa hidup di dalan keserhanaan Kemewahan padanya sering melalaikan Punca ayah lupa diri lupa tanggungjawab dan lupa pada mamanya yang setia Mama yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada Loading Skip to content Toggle menu. Celoteh Ibu Amirul Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Ramai para pekerja ayahnya mahu menghantar namun ayahnya enggan mereka turut serta Ayahnya cuma mahu dia dan suaminya menghantar hingga ke lapangan terbang Tidak tahu apa alasan ayah sebenarnya Kata ayah, memadai hanya mereka berdua Ayahnya pula ke Mekah dengan ditemani oleh Encik Baharom, salah seorang orang kepercayaannya. Resensi Novel Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Norhayati SuCess and eNdure said sy suke baca novel ni da lame tapi stil baca berulan kaliterutama skali bile part nik arof ngan atikah da mula bersamakarakter nik arif selamba sklai bila Novel Pesanan Terakhir Seorang Lelaki Adakah terbalas segala kejahatan mereka bagaimana juga dengan Nik Arif yang pada mulanya menunjukkan sikap bosan dengan Atiqa. terbuka kah hatinya mencintai gadis itu Apakah pesanan terakhir seorang lelaki itu, Siapa lelaki yang nak sampaikan pesanan tu.So itu korang bacala yer Contoh Surat Wasiat Pesanan terakhir seorang Muslim Contoh Surat Wasiat Pesanan terakhir seorang Muslim Beberapa orang teman telah menemuiku untuk mendapatkan khidmat nasihat tentang soal wasiat harta pusaka Diperturunkan contoh wasiat untuk kegunaan kalian semua. REVIEW NOVEL PESANAN TERAKHIR SEORANG LELAKI Aku tahu mengenai novel Pesanan Terakhir Seorang Lelaki ni melalui forum Cari Memandangkan aku juga ada menjual novel novel nd hand, jadi aku ushar jugalah apa novel yang mendapat permintaan ramai Ramai yang mencari novel ni dan orang yang telah membaca novel ni

    • Best Read [Norhayati Berahim] ✓ Pesanan Terakhir Seorang Lelaki || [Crime Book] PDF ↠
      306 Norhayati Berahim
    • thumbnail Title: Best Read [Norhayati Berahim] ✓ Pesanan Terakhir Seorang Lelaki || [Crime Book] PDF ↠
      Posted by:Norhayati Berahim
      Published :2018-012-16T02:56:32+00:00

    About "Norhayati Berahim"

      • Norhayati Berahim

        Novelist prolific writing since the age of 17, up to now has produced over 40 novels.


    845 Comments

    1. Watak hero kini: -Punya berkodi-kodi koleksi teman wanita. Setiap satunya akan diperlakukan seperti patung cendana; dipeluk, dicium malah ada yang digauli (watak bad boy terutamanya).-Gadis pilihan untuk calon isteri solehah; dijaga seperti barang perhiasan yang terlalu fragile. Dipikat hingga berjaya biar semahal mana jual belinya. Dipeluk, dicium? Huh. bersentuh kulit pun tidak! Aurat hanya dipamerkan pada malam selepas akad nikah. Watak hero untuk PTSL:Sungguh, aku tarik balik pengiktirafan s [...]


    2. Tengah bosan2 tak tahu nak baca apa jadi tercapai buku ni. Ulang baca buat kesekian kalinya lah kan.Rasa itu masih sama jadi tiada apa yg berubah.P/S nak tolak sikit sbb perangai Nik Arif tu.


    3. Penulis: Norhayati BerahimPenerbit: Creative Enterprise Sdn BhdISBN 978-983-893-935-5Harga: RM22.90 / RM25.90M/S: 444Cetakan 2011Kasihnya jauh tercicirBlurb:Dia selesa hidup di dalam kesederhanaan. Kemewahan padanya sering melalaikan. Punca ayah lupa diri, lupa tanggungjawab dan lupa pada mamanya yang setia. Mama yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada empayar yang dibina. Tercabar dan dicabar; tidak menjadi kudis padanya. Melayan rasa sakit hati jua hanya membuang masa. Dia memiliki pri [...]


    4. Kalau ikutkan kisah ini mudah saja, kerana kisahnya berpusing sekitar watak utamanya iaitu Atiqah. Kisah Atiqah dengan ibunya, ayahnya, teman-teman dan juga dengan Nik Arif; anak lelaki Hajah Mimah, tuan empunya rumah sewa Atiqah. Memang mudah dan ringkas kan jalan ceritanya? Namun kerana penulisnya pandai bermain dengan kata dan emosi, kita terasa sayang nak tinggalkan novel ini ;DAtiqah gadis yang mandiri, mungkin kerana ayah dan ibunya telah berpisah. Atiqah memang kecewa dengan ayahnya; Datu [...]


    5. PTSL ni sebenarnya sebuah kisah kekeluargaan. Pergolakan yang berlaku antara Atiqah dan ayahnya (Datuk Marzuki), selepas si ayah berkahwin lain menyebabkan Atiqah membawa diri keluar dari rumah keluarganya. Datuk Marzuki pun seolah-olah tidak mengiktiraf kedudukan Atiqah sebagai anak. Selepas apa yang Datuk Marzuki lakukan pada ibunya, Atiqah memang dah tawar hati nak berbaik-baik dengan ayahnya.Lepas keluar dari rumah agam ayahnya itu, Atiqah bekerja di Syarikat Tegas kepunyaan Tuan Ahmad. Tuan [...]


    6. #18Pesanan Terakhir Seorang Lelaki nukilan Norhayati Berahim.Berkisar mengenai Atiqah, yang membenci ayahnya dek kerana menceraikan si ibu lalu memilih perempuan lain. Sehingga dia nekad untuk merahsiakan identiti dirinya. Namun, segalanya berubah apabila Datuk Marzuki mulai menyesali tindakannya saat usia semakin menganjak. Dapatkah dia mengembalikan kepercayaan Atiqah dan Zainab?Secara jujurnya, saya kira ini karya yang sangat 'dewasa'. Mana tidaknya, Nik Arif sedap saja mencium dan menyentuh [...]


    7. Atiqah & Nik ArifTak kenal maka tak cinta"Emak ni mengarut betul. Budak yang pakai tudung, bawa Proton buruk tu? Hiss tak mahulah Nik mak. Lainlah kawan dia tu. Hiss bukannya cantik. Dahlah tu, macam perempuan gatal aja. Sejak Nik balik, dia selalu hantar makanan."Hajah Mimah: "Kamu ni, sebelum kamu balik dulu memang dia selalu hantar makanan ke rumah ni. Kalau tak pun, datang berbual, temankan mak. Dia tu baik dan bukannya tak cantik.""Mak, setakat Iqa tu, dekat Kuala Lumpur tu berlambak-la [...]


    8. Novel ini lebih menceritakan tentang kerja dan perkenalan Atiqah dengan Nik Arif berbanding Datuk Marzuki yang merujuk kepada tajuk novel Pesanan Terakhir Seorang Lelaki.Secara ringkasnya Datuk Marzuki menyesal setelah menceraikan ibu Atiqah Puan Zainab. Penceraian difailkan oleh Pn Zainab kerana isterinya tidak tahan dengan sikapnya yang berkali-kali kahwin cerai dengan perempuan yang hanya terkejarkan hartanya. Dihujung hayatnya, Datuk Marzuki menjemput kembali Atiqah pulang kepangkuan dan bek [...]


    9. rasanya ramai da tau cerita ni mcm mana kan. x pyh la nk review2. je yg terlambat sangat2 baca. pun sbb ada yg recommend.tul2 terlambatkalau nk tau akhir sekali cerita baru kita tau apa kaitan tajuk dgn cerita niheheApa yg nk dikatakan kat sini miang betul si Nik Arif yehaha.g betul2 gila


    10. Datuk Marzuki dan Puan Zainab telah lama bercerai. Atiqah pula telah melarikan diri kerana kecil hati dengan sikap ayahnya (Datuk Marzuki); yang kaki perempuan dan telah berkahwin dengan seorang pemberita yang glamour. Puan Zainab telah berhijrah ke New Zealand untuk mengubat hatinya. Atiqah amat disenangi oleh orang di sekelilingnya. Dia suka buat kerja amal bersama Dahlia dan Mak Cik Mimah serta sangat merendah diri. Dia berkerja sebagai seorang kerani di syarikat Tegas. Di syarikat itu, Tuan [...]



    11. Buku Pesanan Terakhir Seorang Lelaki ni. tema tak jauh beza dengan buku Aku Bukan Billy Milligan, part yang pasal ayah tak bertanggungjawap tetapi keadaan itulah yang mendorong dan mentransformasikan watak utama orang yang berjaya berguna berkaliber berharta dan banyak "ber" lagi Not bad lah cerita dia. Apa yang paling saya ingat pasal buku ni" Atikah (watak utama) suka dan terror main squash (dalam BM ejaan dia macam ni -skuasy). yang ni rasanya unik dalam watak wanita. Cara NB describe Atikah [...]


    12. Barangkali benar aku payah nak suka novel Melayu. Jalan cerita ringkas. Novel ni ditunggu-tunggu untuk sampai ke tangan kerana cerita ni aku dah tahu sejak dua tahun lalu, teman rapat yang ceritakan. Dan ya yang berada di tangan beberapa hari ini kepunyaan dia. Oleh kerana aku cuma ambil masa agak sekejap untuk menghabiskannya dengan lancar, boleh kata bagus la, kot. Pesanan seorang lelaki untuk seorang lelaki. Tapi watak utamanya seorang perempuan yang bernama Atiqah. Cerita ni pun memang pusin [...]


    13. *masih lagi dalam mood : nak baca buku, tapi buku baru satupun tak menarik minat* Satu lagi buku yang entah ke berapa kali bacapun saya sudah hilang hitungan.Membaca hanya untuk puaskan hati. Membaca hanya untuk hilangkan rasa bosan.Membaca hanya untuk menyeru minat pada senarai 'waiting list' yang bertingkat-tingkat.Pesanan Terakhir Seorang Lelaki, pada saya 'pangkah' pada hero yang terlebih gatal, andai di'putih'kan sedikit perangai buaya si hero, pastinya naskhah ini lebih menarik.


    14. Dia selesa hidup di dalan keserhanaan. Kemewahan padanya sering melalaikan. Punca ayah lupa diri, lupa tanggungjawab dan lupa pada mamanya yang setia. Mama yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada empayar yang dibina. Tercabar dan dicabar, tidak menjadi kudis padanya. Melayan rasa sakit hati jua hanya membuang masa. Dia memiliki prinsip diri yang harus dipertahankan dan dihormati. Lalu kedudukan ini bukan ukurannya.





    15. Novel pertama Norhayati Berahaim yg saya beli & baca. bermula dari novel ini membuatkan saya sentiasa menanti novel2 baru beliau.




    16. i'm really in love with this stuff. I've been read for many timesbut now's gone!PTSL show me the real life of people (don't judge a book by its cover)


    17. read this a long time ago.nt remember what the story isbut 1 thing for sure, it is good.'s norhayati berahim. of my malay favourite writer ^_^


    18. ni buku pertama yang membuatkan saya tertarik dengan menulisan yang penuh bersahaja. saya masih di tingkatan 2 pada waktu tu dan masih meminatinya smpai sekarang




    Leave a Reply